utorok 20. septembra 2016

Ako nonšalantne preplávať prvákom

...Nijako. Nedá sa to. Dá sa akurát neutopiť sa. So slušným zbytkáčom som sa rozhodla zahrať sa na vílu kmotričku a udeliť vám zopár rád do prváku. Uvidíme ako sa to vyvinie. :D


1. Pýtajte sa
 "Prepáčte, o akej bunke sa tu poslednú polhodinu bavíme?" "Nechápem ani slovo. Mohli by ste to zopakovať?" "Prosím ťa (starší študent), zbehneš so mnou pozrieť preparáty?" "Drahá (šikovná spolužiačka), vysvetlíš mi to?"
Nikto učený z neba nespadol. A hoci chápem, že málokto je tak komunikatívny a bez hanby ako ja, treba sa premôcť. Garantujem, že hneď ako vyslovíte podľa vašej mienky tú "debilnú" otázku, ozve sa plno úľavných povzdychov, pretože presne na to sa chceli ostatní spýtať. A keby aj nie, je lepšie keď sa to dozviete teraz, ako na skúške. 

2. Aj iné otázky sú užitočné
"Prosím, nevypíšete ešte jeden termín?" "Nechcete nám naznačiť čo bude v teste?" "Môžem si to ešte sekundu rozmyslieť?" "Bolo by možné, aby som chodila na cviko s inou skupinou?" "Dáte mi ešte šancu?" Divili by ste sa, čo dokáže aj s najmrzutejším profesorom spraviť prejav dobrej vôle a snahy. 

3. Nechodenie na prednášky nie je katastrofa
Sľubujem. Ja sa im teda vyhýbam ako čert krížu. Kamarát ich ale zbožňuje - vraj je to spoločenská udalosť ako večer v hospode, len je to cez deň a bez piva. No a potom sú takí, ktorí si chodia vypočuť profesorov.

4. Koho neprichytia, ten akoby nepodvádzal
No comment. 

5. Všetci si pomáhame
Aj keby vedľa mňa sedel môj najväčší nepriateľ, nechám ho opisovať. Ak sa ma spýta, či si pamätám niečo z testu ktorý ešte nepísal, s radosťou mu to vyklopím. Všetko užitočné čo sa dozviem, dávam na ročníkovú skupinu. Lebo tak funguje Dvojka a vďaka tomu je ešte polovica z nás tu. Solidarita.

6. Žiadne študentské materiály neexistujú
"Vynesené otázky? Pán docent, netuším o čom to hovoríte."

7. Nájdite si kamarátov 
Akože fakt. Nebyť ľudí, ktorých tu mám, už by som to dávno vzdala. Koľkokrát som vzlykala spolužiakovi na ramene pred alebo po teste. Koľkokrát sme sa s kamarátkou objímali a pritom sa spolu klepali. Pivo a prechádzka večer pred anatómiou. Cigareta vypadávajúca z trasúcich sa rúk pred histológiou. A to všetko v dobrej spoločnosti. Ak sa navzájom neupokojíte, môžete byť hysterickí spolu. A čo viac si priať. 

8. Potrebujete niečo, čo nesúvisí s medicínou
Pletenie, ľudové tance, box... Fantázií sa medze nekladú. Keď mne hrabalo úplne najviac, zachránili ma turecké telenovely. Ako môže človek myslieť na anatómiu, keď napäto sleduje či si to Onur u Šeherezády vyžehlí, alebo či Hürrem otrávi ďalšiu sokyňu, aby mala sultána len pre seba?

9. Skúška je od slova skúsiť
 Ako raz podotkol môj kamarát (hotový doktor, takže len nekecá ako ja), skúška je naozaj od slova skúsiť. Na prvý pokus chodí oprobovať ako to tam vlastne vyzerá a vždy je príjemne prekvapený, ak to vyjde. Na druhý pokus už je naučený, a na tretí je schopný odriekavať vybrané učivo aj o polnoci. Nehovorím že to vyhovuje každému, ale dá sa to aj takto.

10. Musíte sa pozbierať po každej facke
Tento bod priamo súvisí s predchádzajúcim. Doteraz si pamätám, aký úder to bol, keď som dostala prvé Déčko z priebežného testu z anatómie. Keby som vedela, koľko neúspechov ešte príde... A za všetky som si mohla sama, aby som vám tu nekňourala. Proste je dôležité pokračovať aj vtedy, keď na vás spolužiaci vrhajú ľútostivé pohľady, rodina vás nepresvedčivo ubezpečuje že si to isto opravíte a vy by ste najradšej skočili z okna. Už ani nezrátam koľkokrát som počula "A už som si myslel, že si fakt v prdeli a zasa si to dala.".

11. Bez výčitiek svedomia buďte debili
Áno, aj na medicíne musí byť niekto najlepší, ale vy to pravdepodobne nebudete. Prepadnete sa do šedého priemeru, alebo ešte horšie... Budete ako ja. A budete si to zvrátene užívať.

A HLAVNE!

12. Užívajte si život
Na Dvojke si to môžete dovoliť. Ožieračka s kruhom, prečítaná kniha alebo večerný beh vás neodsúdia k nezdarenej skúške a budúcnosti na ulici. Naozaj. Nekašlite na rodinné grilovačky ani na posedenia s kamarátmi, ktorí nechodia na medinu.  Keď sa ohliadnem za svojím rokom na medicíne, prvých vidím všetkých tých skvelých ľudí a kopu zážitkov z Prahy. A až potom na prebdené noci nad učebnicami a profesora, ako mi hovorí, že si mám radšej nájsť manžela a rodiť mu deti. :D Tak si dajte záležať, nech vám to stojí za to.

Pridávam pár rád od kamarátov. Prvé, čo ich napadlo. 

1. "To se zvládne! A když ne, tak je tu aspoň podstatně menší pravděpodobnost, že někomu ublížíme."

2. " Neposerte se.."

3. "Nech sa nenechajú permanentne nasierať premotivovanými spolužiakmi a tým nemyslím takých, ktorých vidíš furt v študovni, ale takých ktorí sa v živote o ničom inom nebavia ako o škole. A nič nesúvisace s medicínou od nich nevidno ani na fb, pretože sú em-Medici a najradšej by si to nechali vytetovať aj na čelo. A nech si premyslia, vedľa koho si sadnú na anči, to je celkom zásadná vec." (pozn. Keď sa náhodou na tej anči rozhodnete hodiť očkom nabok, je dosť podstatné, aby tam sedel niekto šikovnejší ako vy. :D)

4. "Nedělejte si poznámky, jsou na hovno."

5. "Užívajte si zimný semester. Nebojte sa, bude ešte horšie. Buďte radi, že ste na Dvojke. Doktor Voják je váš kamarát." (pozn. Doktor Voják je fakultná hospoda)

6."Keep calm and fuck. "

7."Hlavní rada - nepanikařit když mají pocit, že to nikdy nemůžou zvládnout, radši si jít v tuhle chvili zaběhat nebo dělat jinou aktivitu, hlavně se v takovým stavu neučit."

8."Dobře se starat o nohy a nedělat žádný blbosti, jako nechat se zabít."

9."Já mám radu pro prvačky: Najděte si medika ve starším ročníku. :D Má to spoustu výhod: ví co a jak, může vam pomáhat s učením, nebude na vás naštvaný, že na něj nemáte kvůli učení čas, protože se taky pořád učí, můžete dělat medical inside jokes. A prvákům klukům? Ať se buď snaží, nebo že musí rok počkat." (pozn. Zdá sa, že som premeškala jedinečnú šancu uľahčiť si prvák. :D)

10. "Hm...učte se a nestresujte. Jo a little party never killed nobody." (pozn. Vždy tvrdím, že sme sa my dve našli.)

11. "Treba im otvoriť oči. Zmeňte školu."

12. "Abys uspěl na medicíně potřebuješ hlavně zůstat v klidu. Honíš si ho? Kolikrát? 3x, 4x týdně? Tak to jsou v týhle lize hodně nízký čísla... Já sám si ho honím alespoň dvákrát denně. Nejdřív ráno, hned před přednáškama a podruhý když příjdu večer ze cvičení. Hele nedělám to proto, že se mi to líbí. Dělám to, protože musím. Představ si to. Celý den pracuješ s latinskými pojmy. Kanály v lebce, chromozomy, mitózy, meiózy, akuzativy, ablativy, konjugace. Všechno nad rameny celodenní pozornosti. Vysává tě to. Musíš rozzuřit kobru a celý se prokrvit. Dole to musí všechno fičet." (pozn. Láska ktorú chovám k humoru tohto spolužiaka je neprekonateľná.)

Keď sa tak spätne pozerám na svoj článok, je menej vtipný ako som ho zamýšľala, a príliš sa blíži poučovaniu, ktoré z duše neznášam. Ale aj tak, je to to najlepšie z mojich "až" ročných skúseností, ktoré vám teraz s láskou predávam. A nakoniec som si tým prvákom preplávala. Síce občas s hlavou pod vodou, ale stále nonšalantne. Prváčikovia, strašne sa na vás teším, dúfam že prídete na Welcome day. Jedna zo skupiniek bude mať to (ne)šťastie, že ju budem sprevádzať ja s kamarátom.
Tak sa teda vidíme!
Mimochodom, má niekto tipy, ako prežiť druhák?

P.S. Všetky sľúbené články prídu, dnes som ale mala hroznú chuť napísať tento. 




Tak ja už fakt plávem, pa!






57 komentárov:

  1. 11. "Treba im otvoriť oči. Zmeňte školu." :-D Paráda!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nedá mi nezanechat komentář, skvělý článek! :) Právě nastupuju k vám do prváku a mám v plánu zvládat školu podobným způsobem :D jsem ráda, že to jde! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hehe, teď jsi mi úplně zvedla náladu :D Tvoje články mi chyběly :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem draháááá :D
      Počuj, totálny mindfuck som našla keď som sa zasa mala učiť: https://www.youtube.com/watch?v=HMc3fvm7m7s

      Odstrániť
    2. To bylo tak napínavý :D A jako kdyby se na konci aspoň něco stalo a ono nic :D Super strávených jedenáct minut mého života :D

      Odstrániť
    3. Akurát som ráno mala zápočet, takže som mala pocit že je to hrozne napínavé a hypnotizujúce😃😃

      Odstrániť
  4. Premotivovaní spolužiaci sú moji obľúbení. Dobre sa z nich utahuje :D Súhlasím s mimoškolskými aktivitami. Niečo úplne mimo oboru. Ja som napríklad začala fotiť, len aby som sa dostala z izby von. Človek nemá potom chuť niekoho prizabiť :D Moje heslo: Ak ťa to nezabije, na čo sa stresovať. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moji úplne nie, lebo ma potom chytá depresia. To závisí od konkrétneho premotivovaného jedinca. :D
      Heslo si píšem! :D

      Odstrániť
  5. Sakra, jak o tom tak píšeš, tak už se nemůžu dočkat, až tam budu taky! Sice jsem přemýšlela (a stále přemýšlím) o studiu v zahraničí, nicméně asi půjdu na 2.LF a poté na semestr někam pryč :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, aj ja tak plánujem nejaký semester preč.:)
      Ozvi sa v Prahe, skočíme niekam na kávu alebo tak.

      Odstrániť
    2. A za to "nemužu se dočkat" sa po prvom týždni školy prefackáš. :D

      Odstrániť
    3. Ozvu se, ozvu! Bohužel až za rok, protože mi ještě v cestě stojí jedna malá překážka - maturita :-)

      A jinak, jak moc dobré možnosti jsou u vás ohledně toho vycestování? :-)

      Odstrániť
    4. Nooo, Erasmy máme, klinické stáže máme... Toľko zatiaľ viem. :D
      Vycestovať každopádne vycestuješ. :)

      Odstrániť
  6. 13. Učiť sa nie je na škodu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 14. Pre šprtov sú tu iné blogy.
      Ale niééé, srandujem. Len predpokladám proste, že vydesení prváci na to myslia automaticky. :D

      Odstrániť
    2. Podľa seba súdim teba?

      Odstrániť
    3. Každý raz bol vydesený prvák, čo si myslel že sa bude učiť desat hodín denne. ;)

      Odstrániť
  7. ad 13: Učiť sa nie je na škodu... občas :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Uteč, dokud můžeš! :-D A nejlepší je najít si další školu, abys měl případně kam utéct. :-D (aneb bod č. 11! :-D)
    Jinak super článek. :P :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To si ale posrala, drahá. Máš zákaz utekať! To je len pre prvákov;)

      Odstrániť
    2. Aj. :( Ale né, neutíkám (zatím :-D), ale přecijen mne můžou kdykoli vyhodit, že... :-D

      Odstrániť
  9. Nejde nezanechat komentář, úžasný článek! :) Taky teď nastupuju k vám do prváku a přesně tímhle stylem mám v plánu tu školu studovat :D nechci se z toho úplně posrat a chci si nechat svoje koníčky. Jsem ráda, že je to možný :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite to možné je, ja som dokaz :D
      Dúfam že nezmeškáš welcome party :D

      Odstrániť
    2. No to rozhodně nezmeškám!! :D Potkáme se tam?

      Odstrániť
    3. Samozrejme že tam budem, drahá. Ako všade! Len ma musíš spoznať ;)

      Odstrániť
    4. To nebude vůbec problém, protože už od začátku tvého blogu vím, kdo jsi :P

      Odstrániť
    5. Ach... Asi už každý😃
      Tak si príď pokecať

      Odstrániť
    6. Lienku zná každý... a kdo ještě ne, ten ji pozná podle hloučků stalkerů a fanoušků, kteří se na ní hned první den nalepí. :-D

      Odstrániť
    7. Dneska príliš rýpeš, krasavica 😃

      Odstrániť
  10. !! Nejsem jediná, kdo má přednášky jako společenskou událost! :D Kde jinde si tak v klidu popovídáš bez výčitek, že se neučíš... :D

    Ad. rada 7 - vskutku nejlepší věc, 2 dny před ančou jsem měla panický záchvat, nikdo okolo mě, tak jsem šla běhat. Ne, že bych něco uběhla, jak jsem byla strachem sevřená, ale ulevilo se mi. A od té doby už jsem se neučila, protože další den mi přijela kamarádka :D :D


    Moje rada: Je to o štěstí, tak sdílejte magické obrázky pro štěstí, osahavejte sochy a nekažte si karmu! :D

    Přemýšlím, že bych se někdy stavěla v Praze na kafe, jsem tam teď nějak často :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja nerada na tie prednášky chodím a bavím sa tam, lebo stále myslím na to, že som sa mohla s tým človekom baviť niekde na káve. :D :D
      Ja mám totiž málokedy výčitku svedomia z neučenia sa...
      Rada sedem je skvelá, na vlastnej koži vyskúšaná. Stav saaaaaaaa!

      Odstrániť
    2. Když já kafe nepiju, tak mě to ani neláká... :D
      Ozvu se ti na mail a domluvíme to! :)

      Odstrániť
  11. Ahoj :) ty si moja najoblubenejsia blogerka od nas!!! Druhak je hlavne o prezentaciach aj ked vy tam mate este tu histolu. Inak plati to iste co si pisala hore ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jé, ďakujem:)
      Vždy sa teším keď ma číta niekto starší. A prezentácie zbožňujem, akože fakt! :D

      Odstrániť
  12. :D:D:D nevidali prijmačky, ale pokračujem verne čítať tvoje zážitky z medicíny. A beriem si pár rád tak či tak, na výške sa zídu. Mať u riti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma mrzí. Skúsiš budúci rok? Takých tu máme minimálne polovicu. Kam teda ideš? :)
      A ďakujem za priazeň :D

      Odstrániť
  13. Doktor Voják nie je váš kamarát. Doktor Voják je český Cafe Bar Riviera, len bez Miňa Demoviča.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Dneska jsem se rozhodla projet snad všechny medický blogy, který najdu a jak to tak vidím, hodně mediků, co má právě za sebou prvák jednak vypadá celkem psychicky v pohodě a druhak o tom i vtipně píšou. Paráda, moooc jsem se zasmála, díky!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, rozosmievanie je v podstate moj prvý cieľ. :D
      Ach, ale my sme poznamenaní, ale hlboko vo vnútri. Tam už sme všetci blázni.

      Odstrániť
  15. Lienka, doufám, že si zase budu moct s tebou brečet ve zkouškovém o tom, jak jsme poslední a blbé, protože vidím akorát "šprty" everywhere! :'( :D (Samozřejmě myšleno jako vtípek :*)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, jeden z najväčších šprtov v dosahu sa ozval... :D Brečet budeš ty a ja ťa budem mlátiť. :D
      Držím palce na semester!

      Odstrániť
    2. Ty jsi blbá!!! 😂😂😂 Vůbec netušíš!!! Já tobě taky 😘

      Odstrániť
  16. PS: Lienka, proč se tu nedá přihlásit k odběru, ať mi to píše, když napíšeš nový článek? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skúsim sa na to pozrieť, ale nemám ani potuchýýý. :D

      Odstrániť
  17. Ahoj, měla bych dotaz - modelové otázky --> v testu jsou použité otázky z těchto knih? Nebo úplně jiné? Děkuji :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, na 90 percent sú stejné, možno dve z každého okruhu sú ibé, ale o nič ťažšie ako v modelovkách.

      Odstrániť
    2. ahoj, děkuji za odpověď a ještě dotaz - na 1.LF UK i na 2.LF UK jsou ty modelové knížečky s otázkami odlišné? Koupila jsem si na 1.LF UK a vidím, že 2.LF UK vydává taky.. tak prosím, abych to nekupovala 2x:)

      Odstrániť
  18. Ahoj Lienka, tvoj blog je vážne skvelý, ani neviem ako som sa k nemu dostala, no neľutujem! ;) Si pre mňa ako pre (dúfam) budúcu medičku veľkou inšpiráciou. Dúfam že o rok sa stretneme na 2LF, ak hej tam budem veeeelmi rada!!! Chcem sa spýtať či si si už vybrala špecializáciu a ak hej, tak či si sa rozhodla pred nastupom na medicínu alebo až teraz niekedy v 1./2. ročníku :) Ďakujem, si skvelá a prosím pokračuj v tom, čo robíš :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :)
      Nie, nevyberala som si špecializáciu ani predtým, ani teraz, na to mám ešte veeeeľa času. Držím palce s prijímačkami!

      Odstrániť
  19. Ahoj, Lienko! Šmarjá, jak to myslíš, že vás tam ještě půlka je? To po prváku polovina ročníku odpadla???? Mám se děsit?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi to spíš bylo myšlené tak, že by tu právě bez té solidarity půlka nebyla. :-D A promiň Lienko, že odpovídám dřív! :-D

      Odstrániť
    2. Presne ako povedala Lapinka, kľud. 😃

      Odstrániť