nedeľa 22. mája 2016

Koľko medikov treba na zmeranie tlaku jednému pacientovi?


WHAT WE THINK WE LOOK LIKE...

           
                                           

                                          ...WHAT WE ACTUALLY LOOK LIKE


           


(Viete koľko mi trvalo nájsť vhodný obrázok vydesených vtákov na drôte? Asi dvadsať minút. A potom že nemám čas učiť sa.)



Stavím sa, že každý prvák mal pred letnou praxou z ošetrovateľstva romantické predstavy. Po pichaní injekcií do umelých zadkov, odoberania krvi z fiktívnych paží a odfláknutom obväzovaní sme síce podvedome tušili, že sme menej užitoční ako decká po mesiaci na strednej zdravotníckej, nikto si to však nechcel pripustiť. (Fuj, to bola fakt vyčerpávajúca veta. Ale chápeme sa, však?)

Každopádne, najlepšie momenty oška boli...



...keď sa hneď v prvý deň praxe vynoril problém, pretože dvom z nás chýbali perá, ktoré sme si mali bezpodmienečne priniesť, jednému sa pokazila visačka na menovku a ďalší si ju zabudol.

...keď som o dve minúty nato videla najkrajšieho zdravotného brata na svete. Priatelia nerobím si srandu, ostala som v sesterni konsternovane stáť s otvorenou pusou. Smial sa mi.

...keď sa rozdávali lieky. Podľa učebnice by sa sestry ani za živý svet nemali dotknúť holou rukou pilulky, lieky treba z obalu vyberať plastovou pinzetou a rozdeľovať ich na polovice zásadne v takej divnej krabičke na to určenej. A nepoužitú polovicu vyhodiť z dôvodu, na ktorý si nepamätám. Haha. Prvé čo sestra urobila bolo, že si vysypala celú fľaštičku do rúk, prehrabávala sa v nej prstami a pritom si popod nos mrmlala, že "tú polku z minula som predsa určite nevyhodila".

... keď nás staničný brat poslal všetkým pacientom na oddelení zmerať tlak, tep a teplotu. Nakoniec sme sa z toho nejako vymotali a rozdelili sme si izby po dvojiciach. Síce som prvej pacientke od samého stresu najprv nasadila manžetu tlakomeru naopak, ale veď to sa stáva... Pani sa smiala tak, že skoro spadla z postele, takže to nebolo úplne márne. Na ďalších dvadsiatich pacientoch som si to nacvičila až až. Teplomer nám síce všetkým štyrom tvrdohlavo odmietal ukázal teplotu vyššiu ako 35 stupňov, ale tým sme sa nenechali vyviesť z miery a údaje sme si vymysleli. Aj tak nám to pridelili len preto, aby sme sa nejako zabavili. Neviem ako ostatní, ale ja som sa riadila heslom fake it till you make it, takže som vždy suverénne vrazila do izby, veselo som pozdravila pacientov a podujala som sa robiť pridelenú úlohu čo najsebavedomejšie. A keď sa mi nedarilo, tvárila som sa, že to tak má byť.

Najvtipnejší pacient bol rozhodne asi 40 ročný chlapík, ktorý bol totálne mrzutý a neochotný. Keďže mám hrošiu kožu a nepríjemných ľudí v prdeli, akurát som sa na ňom smiala.

Takže scéna začína... Nejaký pán stojí pred izbou, v ktorej sú tri lôžka, dve obsadené, jedno voľné.
Lienka: Dobrý deň, zdravím! Ste pán Novák?
Pacient: Nie, nie som. Práve odišiel.
Lienka: Aha, a neviete kde je? Potrebujem mu zmerať tlak a tak.
Pacient: Neviem.
Lienka: (na pacientov v izbe) Nevideli ste pána Nováka?
Pacienti: Ale áno, tam stojí.
Lienka: No tak ste pán Novák, alebo nie?
Pacient: Nie som.
Pacienti: Je to pán Novák, klamár jeden!
Pacient: Žalobaby....
Lienka: No tak poďte, nebuďte jak mimino.
Pacienti: Od takej peknej slečny si nedáš zmerať tlak?
Pacient: Pche, takých už som videl! (neochotne nastaví ruku).

Okrem toho, že sa môj nový kamoš celý čas tváril ako umučenie krista, nehorázne mi čumel na prsia a ja som celý čas brutálne premáhala smiech... Veď nech sa popozerá, ak mu to vyplaví endorfíny do krvi. Ďalší super pacienti boli hypochondrickí deduškovia, ktorí sa ma úzkostlivo pýtali, aký majú tlak. Niektorí ho teda nemali nič moc, ale povedala som si, že im nepomôže sa stresovať, tak som vždy odpovedala niečo ako "však ten tlak máte ešte lepší ako ja". :D

...keď sme si spolužiaci medzi sebou odoberali krv. Ľudia, to vám fakt stálo za to. Hlavne ako sa ma jeden spolužiak smrteľne bál. Pri predstave že mu odoberiem krv zbledol ako stena a skoro sa schúlil do klbôčka.

...keď som odoberala krv pacientovi (ja! sama!) a staničný brat mi len tak mimochodom oznámil: "Zober si rukavice, má hepatitídu." Pacient bol celý urazený a odmietal sa na mňa pomaly aj pozrieť, pretože deň predtým ho privliekli do nemocnice potom ako im zdrhol a išiel sa opiť na I.P. Pavlovu. Kým som dokončila svoj prvý odber, bola som celá spotená.

...keď mi chalani napol žartom a napol vážne vyčítali že som k pacientom nesúcitná a správam sa k nim ako k veciam. A potom ma volali, aby som išla zobudiť pána, ktorý spal, pretože mu musia odmerať tlak a boja sa. Veď Lienka vždy všetko vybaví, nepríjemných ľudí ukecá a rozveselí. Sestry sa im strašne vysmiali. :D

...keď som k jednej pani bola zúfalo netaktná. Fakt omylom! V snahe ju potešiť som jej povedala, že vyzerá dobre a či už je na odchode. Ona sucho skonštatovala, že nemá nohy.

...keď chalani dostali za úlohu osprchovať pacientov a my dievčatá zasa zmerať tlaky. Mali by ste vidieť, ako sa tí chudáci tvárili. A aký bol ošetrovateľ strašne šťastný, že tam má niekoho, kto pacientov aspoň raz osprchuje zaňho.

...keď sme mali fakt pekného pacienta a spolužiačka po odchode z jeho izby skonštatovala, že toho by veru osprchovala. Potom som na pýtala sestier, že čo je ten pán zač. Jedna z nich začala hľadať diagnózu, ale rýchlo som ju opravila, že diagnóza ma až tak netrápi, len že je strašne sexy. Celá sesterňa sa začala dusiť. Myslím, že si ma celkom obľúbili. :D

...keď mi zdravotné sestry povedali, že budem super doktorka, lebo mám dobrý prístup k pacientom.

...keď nám staničný brat hovoril o svojom rozvode a o tom, ako začal chodiť do posilky... "Len si siahnite na ten biceps."

...alebo keď nám čítal poučenie o bezpečnosti: "Samozrejme, žiaden alkohol, ale keby ste sa náhodou zložili pri lumbálke, mám tu zapečatenú fľašu slivovice."

... ale suverénne najkrajší moment bol, keď som panej po mŕtvici len podala pitie a napravila vankúš, a ona mi stískala ruku a usmievala sa, akoby som ju sama zoperovala. Normálne som mala slzy na krajíčku. A pripomenulo mi to, prečo sa vlastne mučím takými sračkami ako histológia.

To by bolo k ošku snáď všetko, ešte v rýchlosti k piatkovému popiteváku. Stačí povedať toľko, že všetci členovia rodiny, čo neboli v práci boli v kostole a všetci čo boli v práci sa aspoň modlili. Akurát že Duch Svätý podľa všetkého neosvietil mňa, ale skúšajúceho, pretože som dostala mediastinum (!!!) a hlavne ma hodnotil veľmi ohľaduplne a milo. Bodaj by nie, keď som bola červená ako reďkvička s úpalom a celá som sa klepala. Ak docenta Mňamku dostanem aj na skúške, môžem si gratulovať už teraz...

Od zajtra mám presne dva týždne do skúšky z anči, netuším ako to zvládnem, lebo si veľa vecí nepamätám a ešte viac som sa nenaučila ani na prvýkrát, Ale to sa nejako poddá. S Božou pomocou. Hlavne by bola škoda keby ma vyhodili, veď ma všetci tak strašne zbožňujete, že? :D

Lúčim sa a silno držím palce, všetci všetko zmákneme! (Hlavne ja, ak budem mať na skúške docenta Mňamku alebo doktora Upíra...).

Papa

41 komentárov:

  1. Jistě že tě zbožňujeme! :D Hezký článek, v píchání do těla jsi přede mnou, já ještě nic nikomu nikam nebodala... :D Ale to přijde, doufám, že v létě si budu moct píchnout anestezii. Ke zkoušce pevný nervy a hlavně štěstí, štěstí a štěstí, protože hlavně o to tu kráčí :) Já mám za tejden zkoušku z tý naší prekliniky a teda, je to hodně špatný. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Budem ti držať palce, a dúfať že to šťastie budeme mať obe :D

      Odstrániť
  2. Odpadla jsem fakt :D Ty jseš takovej náš svéráz. Ale jako když už tě pochválí i sestřičky, tak to musí doopravdy stát za to :)

    Pro mě byl nehezčí zážitek z praxe po druháku, když mě pán, o kterýho jsem se týden starala, poslal koupit čokoládu, s tím, že je to pro jeho dceru, až k němu přijde na návštěvu. A když jsem se s čokoládou vrátila řekl, ať si ji nechám, že je to pro mě a že budu určitě skvělá doktorka. To jsem se taky skoro rozbrečela :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Urobila som si z tej svojráznosti niečo ako osobnú značku. :D
      A je to nádherná story s tým pacientom :)

      Odstrániť
  3. Jo a ještě jsem zapomněl tematický video ke zkouškovýmu :))

    https://www.facebook.com/MrTechnicalDifficult/videos/1619372184776812/?pnref=story

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie nie nie, to ma totálne zabilo :D

      Odstrániť
    2. Nemusíš překonávat, já se tomu směju ještě teď a to to už vidím asi po milionté :D

      Odstrániť
  4. ahoj, chcela som sa spytat ako je to s chybami v testovniciach. oni to potom na prijimackach budu mat dobre? lebo niektore ulohy su dost polemizovatelne a predovsetkym ked sa ucim zo slovenskych ucebnic a niektore veci maju cesi inak...
    vdaka za odpoved.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ideš na českú školu, takže pri rozdieloch určite stav na českú učebnicu. ;)
      Čo sa týka chýb, sú vyriešené na nete, ale sporné alebo chybné otázky do testov zásadne nedávajú, aby sa im tam nesťažovala horda študentov. A keby náhodou, odpovedaj správne, nie zle. :)

      Odstrániť
  5. kde konkretne su tie opravene odpovede? lebo videla som nejake diskusne fora na motolaku ale to keby ze mamvsetko prechadzat tak to ani do prijamacok nic ine nerobim...
    nie su niekde tak suhrne?
    dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie sú... Nevymýšľaj a uč sa normálne. Hovorím ti že sporné otázky tam nedávajú. :D
      Všetky body čo som stratila boli kvôli tomu že som sa sama pomýlila a nie zlým otázkam. Nerieš to a uč sa. :D :)

      Odstrániť
  6. Ty jsi skvělá.:D Přeju hodně štěstí u zkoušek. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vtipný článok, pobavil ma, vďaka! :-) Prajem veľa šťastia v štúdiu, tvoj prístup k pacientom sa mi páči a som si istá, že štúdium zvládneš a bude z teba z teba super doktorka, máš už aj vybratý nejaký vysnívaný odbor? :-)
    Ešte sa tu určite poobzerám, tvoj blog vyzerá tak optimisticky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jé, ďakujem.
      Už mi neostáva nič iné ako optimizmus... :D
      Môžem sa spýtať alo si sem trafila?

      Odstrániť
    2. Ach, a mám taký prvácky sen, ktorý sa možno zmení a možno nie... Pôrodníčka ;)

      Odstrániť
    3. Prechádzala som rôzne blogy, komentáre a tak :-) teraz ti už neviem povedať presne z akej adresy som tu :D

      Odstrániť
  8. Čauky chcela som sa len spýtať či na príjmačkach bývajú aj otázky na zvieratá/rastliny :D Ďakujem veľmi moc!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, na 2lf len minimálne, max tri otázky som z toho mala. Samozrejme baktérie a vírusy, hlavne z medicínskeho hľadiska trošku podrobnejšie. :)

      Odstrániť
  9. Ahoj, musím ťa pochváliť za štýl písania, konečne niekto z medikov kto vyzerá že sa vie aj zabávať (nič v zlom,ale niektorí tie blogy fakt hrotia a píšu len o učení) :D takže ťa obdivujem za tvoj prístup a dávaš mi kúsok motivácie, že medicína môže byť aj celkom pekná :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej no, snažím sa príliš to nehrotiť s písaním o učení - keď to nebaví mňa, ako môžem očakávať že to bude baviť niekoho iného, nie? Každopádne, ďakujem moc! :)

      Odstrániť
  10. Ahoj,
    Chcela som sa spytat podla teba ma vezmu ked som 180.?
    Děkujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Už po pohovoroch? Ak pred nimi, potrebuješ zhruba 43-44 bodov z neho, aby si sa udržala v poradí a dostala sa. Ak si po pohovoroch 180, už možeš oslavovať. Držím palce! :)

      Odstrániť
  11. No ja som na mieste 155 pred pohovorom ale tak som si to zaokruhlila preistotu:-D ale pohovor bol vcelku v pohode

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj, prosim ta nepamatas si kedy asi zvejnili vysledky z pohovoru?

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Pohovor ovplyvni vela?
    Niekde som citala ze sa niekto posunul aj o 20 miest :-(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niekto aj o 100😁
      40 na zhruba udržanie sa, čím viac tým lepšie.

      Odstrániť
    2. To vazne? :-( preboha!

      Odstrániť
  14. Cau!
    Aj ja mam nejaku tu otazku k prijimackam :-D ked sa hranica posuva to sa posuva uz ked zasada komisia? Ze sa rozhodnu ze nebudu brat len 177ludi ale 230? Ci az ked sa niekto nezapise?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oni berú len tých 177, ale niektorí sa rozhodnú že nechcú ísť a preto zoberú tých pod čiarou. Rozhodujú až v júli.

      Odstrániť
  15. Mala som len o 10bodov menej nez ty minuly rok a som o 70miest nizsie:-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, ale 10 bodov v prijímačkách na 2lf robí taký veľký rozdiel. Dostala si sa?

      Odstrániť
  16. Strašne som sa nasmiala na tomto článku :D najviac ma dostala príhoda o tete bez nôh...je to smutné ale ten čierny humor... taký mám najradšej :D Z teba bude určite skvelá doktorka, či sestrička (pardon, čo to z teba bude? :D)

    A ja som sa tak tešila, keď som začala zasa s blogom, ako budem často čítať a nič, nedalo sa stíhať, ale konečne som spať :) a idem prečítať všetko, čo som zameškala, pretože tvoje zážitky ma bavia :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem:)
      Ani nevieš ako ma vždy potešia takéto komentáre. Snáď budem doktorka, ale zatiaľ som akurát tak neužitočné hovno. :D

      Odstrániť
  17. Ahoj, myslím, že som v nejakom tvojom staršom článku čítala, že si chcela ísť na 1lf ale nezobrali ťa. Prečo ťa tá fakulta tak lákala?

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ahoj, fakt som tam najprv chcela ísť, páčili sa mi reči o "najstaršej lekárskej fakulte v ČR, kozmopolitnej atmosfére a kapacitách ktoré učia študentov". Po tom ako ma zobrali na dvojku (čo som nečakala), som si pozrela štatistiky študentov ktorých vyhodili na 2.lf a 1.lf. Po porovnaní som na prijímačky na jednotku ani nešla😃

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Tohle je prostě nejpeckovitější mediblog, smekám a závidím ti nejenom to krásné psaní, ale i tenhle předmět, protože to muselo být super :) My si musíme počkat na praxi v létě po druháku a už vidím, jak všechno pokazím a ze všeho budu vystresovaná, protože jsme tam po jednom :D
    Normálně, vydej knížku! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ďakujem, vieš ako strašne živíš moju samoľúbosť? :D

      Odstrániť