piatok 24. júla 2015

Moja príprava na prijímačky - časť druhá

Ahoj ahoj ahoj! Práve som presne v polovici brania antibiotík, konečne sa mi nechce spať a aj bolesť hrdla je znesiteľná. Čo evidentne znamená - sľúbenému článku o učebniciach sa už dlhšie nemôžem vyhýbať. Aaaaaach. Zároveň ma tiež prešla už dávnejšie spomenutá únava, nervy a smútok. Myslím že to bol proste poprijímačový syndróm vyhorenia alebo čo. Odoznel hneď po zápise, ktorý ma naplnil energiou a nadšením a o ktorom ešte na blogu určite bude reč.


A hneď v deň zápisu som mala nástup na brigádu - animátorka v letnom tábore zameranom na angličtinu. Aj keď za ten plat za štrnásť dní sa na to pozerám skôr ako na dobrovoľnícku prácu. :D Stačilo to akurát na Netterov anatomický atlas, ktorý okamžite s hrôzou zaklápam, hneď ako ho zo zvedavosti otvorím. Na anatómiu ešte času dosť.

Pri sedemdesiatich deťoch cez deň a štrnástich animátoroch v mojom veku (a množstve alkoholu) v noci  nebol čas na depresie, čo ma zachránilo. Uvedomila som si, že to bolo prvýkrát od zhruba... marca, čo som svoj voľný čas zaplnila niečím iným ako spaním, knihou alebo kávou s kamarátkou. Konečne som sa uvoľnila a začala si užívať leto ako sa patrí. Až tak, že som sa domov vrátila s ďalšou dierkou v uchu, ktorú mi naša milá "camp nurse" spravila v značne opojenej nálade ihlou o štvrtej nad ránom. Našťastie to nehnisá. Bohužiaľ musíte uznať, že pri takomto tempe sa jednoducho písať článok nedá, najmä na mieste bez prístupu k notebooku či wifi. Takže sa vám to pokúsim vynahradiť teraz.

Ešte skôr ako zasa zabudnem - tu je ukážka z testu všeobecných predpokladov z tohto roku. Sú to presne tie isté úlohy aké som mala aj ja. Som teda nekonečne šťastná, že som žiadnu ukážku nevidela pred mojimi prijímačkami, lebo by som sa poriadne vydesila... Ale ak chcete vy uchádzači vidieť do čoho leziete: https://www.lf2.cuni.cz/files/documents/article/2015/test_vseob.pdf

A teraz si hovoríte - konečne skončila s tými omáčkami a snáď sa dozvieme, z akých učebníc sa učila. No, poviem vám, nebude to až taký dlhý zoznam. Vlastne je taký krátky, až je zázrak, že som sa na tú školu dostala :D

Rozhodla som sa, že budem spomínať iba učebnice, ktoré boli užitočné a stáli za to. Veď aký zmysel by malo písať o učebniciach, z ktorých sa nedá učiť?

FYZIKA:

Přehled středoškolské fyziky (E. Svoboda a kolektív)

Myslím, že táto knižka je každému Čechovi známa. Ja som ju používala rada a často, je tam naozaj všetko. Jediné, čo mi na nej prekážalo, bola obšírnosť. Priveľa zaujímavostí a omáčok okolo, najmä pre človeka, ktorému už dýchajú prijímačky na päty. Ak ale máte stále dosť času (aspoň tie dva týždne), nie je čo riešiť. Naozaj top. Čo zaujme každého uchádzača na 2.LF, zdalo sa mi, že veľa otázok a v modelovkách a na prijímačkách vychádza priamo z tejto učebnice.

Okrem tejto knižky som používala staré poznámky z fyziky, vypracované maturitné témy a "rýchlogooglenie" všetkého, čo som potrebovala. Pomôžte si ako viete. :D

CHÉMIA:

Chemie pro čtyřletá gymnáziá 1,2,3 (Aleš Mareček, Jaroslav Honza)

Platí to isté, čo pri vyššie spomínanej fyzike, ale ešte vo väčšej miere. Je tu všetko všetko všetko. Vysvetlené "po lopate" a zrozumiteľne. Ale je toho strašne veľa, až príliš. Niektoré informácie okolo prijímačiek ani nepreletia, takže musíte selektovať, čo sa učiť a čo nie. Ak ale máte ešte mesiac, dva, choďte to toho.

Souhrnné texty z chemie pro přípravu k přijímacím zkouškám 1,2 (Eva Streblová)

Toto boli moje dve stále partnerky. Hoci som k nim ako slepé kura k zrnu, bola to láska na prvý pohľad. (Neviem si vysvetliť svoju dnešnú vzletnú náladu. Žeby boli antibiotiká prisilné?) Jednotka anorganika, dvojka organika a biochémia. Je tu všetko, čo potrebujete vedieť na prijímačky. Ani o kúsok viac, ani menej. Napísané jednoducho, dôležité informácie vyznačené, dostatok miesta na pripisovanie poznámok. A na konci každej kapitoly úlohy na precvičenie!

Ďalšia zaujímavá informácia pre uchádzačov na 2.LF - druhá učebnica bola uvedená ako oficiálny zdroj otázok na modelovky! A myslím, že vychádzali aj z tej prvej. Keď som sa naučila tieto dve učebnice, otázky naozaj vychádzali z nich. Na prijímačkách nebola ani jediná otázka, ani jediný vzorec, ktorý by ma prekvapil. Za mňa najsilnejšie odporúčané knihy pri príprave na akúkoľvek lekársku fakultu.

BIOLÓGIA:

Tu som mala strašne zlý a nezodpovedný systém učenia, priznávam. Ako základ mi slúžili tieto slovenské učebnice:

Biológia pre gymnáziá 1-6 (Katarína Ušáková a kolektív)

Myslím že je to taká slovenská klasika. Učebnice by som označila za priemerné a vhodné ako kvalitný základ na prijímačky. Samozrejme, je tu problém klasických stredoškolských biologických učebníc - priveľa rastliniek a ekológie a primálo bunky a genetiky.

Preto som dopĺňala. Bezpochyby najlepšia učebnica na genetiku:

Genetika (Eduard Kočárek)

Prvá vec, ktorú musím vyzdvihnúť - je vtipne napísaná. Teda aspoň pre mňa. Pamätám si na prvú kapitolu, ktorú som náhodne otvorila a začínala slovami: "Již Bible praví,že ..." A takýchto vecí tam bolo viac. Ale je evidentné, že pán profesor Kočárek dobre vie, o čom hovorí. Vďaka tejto učebnici som pochopila z genetiky aj to, čo som ani nedúfala že pochopím. Okrem toho že je napísaná vtipne, je strašne zaujímavá. Vlastne je to prvá učebnica v živote, ktorú som otvárala preto, lebo ma bavila. Opäť informácia pre uchádzačov na 2.LF - VŠETKA genetika v modelovkách je odtiaľto.

A najlepšia učebnica na ľudské telo, platí navlas to, čo pri Genetike:

Biologie člověka 1,2 (Eduard Kočárek)

Na všetky ostatné otázky, ktoré som mala kvôli modelovkám ochotne odpovedali strýčko Google a teta Wikipédia.

Ale nezabudnite! Prvé a najdôležitejšie knihy, ktoré musíte bezpodmienečne dostať do pazúrov a už nepustiť sú modelovky. Takže šup šup na stránky všetkých fakúlt na ktoré sa hlásite, zisťujte a objednávajte. Je pre vás len dobré ak viete, aké učivo očakávať a akým štýlom budú kladené otázky. Ak ste si náhodou modelovky objednali už skôr, skontrolujte si, či náhodou nevyšlo nové vydanie. Vyhnete sa tak záchvatom hysterického plaču, keď to náhodou zistíte na fóre týždeň pred prijímačkami,. A toto hovorím z vlastnej skúsenosti. 

Toto by bolo o mojich knižkách všetko. Nabudúce o tom, ako na modelovky a kedy je už naozaj čas začať sa učiť. Súhlasíte s mojím výberom? Z čoho ste sa učili vy? Chcete poradiť s učebnicou? Komentujte!

P.S. Všimla som si fascinujúci fenomén, ktorý súvisí s mojím prijatím na medicínu. Celá široká rodina sa mi zrazu zveruje so zdravotnými problémami a pýta sa ma na diagnózu. A to som prosím pekne ani nenastúpila na lekársku fakultu! A moja doktorka... Hneď ako si zistila že som prijatá, začala sa sťažovať, akí bývajú niektorí pacienti odporní a nevďační a že určite si nemám otvoriť prax na Slovensku. Asi ma už berie ako súčasť partie. A lichotí mi to. :D

10 komentárov:

  1. Ahoj, keďže predpokladám, že si zo Slovenska a že si i na Slovensku chodila na strednú, chcela by som sa spýtať, ako si sa dostala k českým učebniciam? Určite by mi to pomohlo v budúcoročnej príprave. a skoré uzdravenie!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, väčšinu som si objednala z Martinusu, nejaké som stiahla a vytlačila si z ulozto. A môj tajný zdroj bola mestská knižnica - bola by si prekvapená koľko českých učebníc tam nájdeš! (A to prosím pekne, naša mini knižnica ani nestojí za veľa :D) Prajem veľa štastia do budúceho roka:)

      Odstrániť
  2. Ahoj. Od októbra sme spolužiačky ( :3 ), tak sa podelím aj ja o moje študijné pomôcky na prípravu.
    Biológia:
    Hneď prvý háčik, ja som paradoxne nepoužívala ani jednu knihu :D. ALE! Mali sme vynikajúcu bio na gympli, na každý seminár sme si mali spracovať poznámky sami (ok, na toto som občas používala knihu Maturita z biológie) a potom nám ich opravila učiteľka, popr nám ich poslala.
    Fyzika:
    Tu to bolo už horšie, s fyz som nikdy nebola veľká kamarátka. Kúpila som si knihu Chcete se dostat na lékařskou fakultu? (časť fyzika). Kniha nie je zlá, no hlavne akustika mi prišla veľmi chabo vysvetlená a pár vecí chýbalo. Občas som hľadala info na http://fyzika.jreichl.com/, no primárny zdroj boli poznámky od učiteľky.
    Chémia:
    Chem ma na strednej bavila, mala som dobré poznámky, čiže tie mi tak na 75% stačili, na zvyšok som použila Přehled středoškolské chemie (keď som si na seminári písala poznámky tak som si ich doma vždy pekne prepísala, pozrela som si danú tému v tejto knihe a doplnila som si informácie) . Kniha je veľmi dobrá, odporúčam, no je trochu rozsiahlejšia. Ale našla som v nej všetko potrebné :)

    No čo by si mal každý Určite kúpiť, sú modelové otázky. Tie som si posledné 3 týždne (na začiatku školského roka som sa ich chcela učiť už od októbra, potom od 2.polroku, no v reále som sa im venovala cca mesiac. Ale na moju obhajobu, aby som nevyznela ako nejaký lajdák, tak občas som sa na ne pozrela :D) stále prechádzala, keď mi niečo nebolo jasné, hľadala som v poznámkach alebo na internete.
    Mne osobne to príde tak, že sa netreba učiť ani podľa učebníc, skôr by som odporúčala mať základný prehľad o témach z hodín a už si len prechádzať modelovky a riešiť to, čo je nejasné.

    Veľa zdaru budúcoročným uchádzačom!
    P.S pardon, že som sa tak rozpísala :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teším sa, že ďašia budúca spolužiačka zavítala na môj blog :)
      Naša príprava bola naozaj dosť podobná ako pozerám, tiež som si modelovky prechádzala posledné týždne a tiež som trpela falošnými predstavami, že sa ich začnem učiť v októbri... Potom sa to posúvalo po celé týždne a zrazu som zistila že je po matúre. Držím palce od tohto októbra tebe aj sebe :D :D

      Odstrániť
  3. Hysterický pláč týden před přijímačkama:D No... Myslím, že klíčem ke štěstí, je přestat číst diskuze o přijímačkách tak měsíc před tím, než na ně sama jdeš :D Já osobně jsem si nechtěla kazit náladu, tak jsem si diskuze pročetla až po přijímačkách:D A modelovky jsem měla dva tři roky staré a ničemu to nevadilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A keby si vedela ako strašne hysterický :D
      Radu o nečítaní diskusií by si rozhodne mala zakomponovať do nejakého článku na tvojomk blogu, je to kľúčová vec...

      Odstrániť
  4. Nu, kolegyňko, jdu taky škemrat: Kdypak bude další čtivý článek? ;))

    Jinak mne zatím o léčbu (naštěstí) nikdo nežádal, ale okolí mne k mé nelibosti začal oslovovat "paní doktorko". Ach jej. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hm... Pani doktorka, som rada že ste zavítala :P
      Mňa tak (a mám odôvodnené podozrenie že ironicky :D) oslovil len bratranec, ale pekne som mu to vysvetlila, tak sa už neopováži...
      Článok bude hneď ako vymyslím spôsob ako ho pridať na dovolenke kde je strašne slabá wifi :D

      Odstrániť
  5. Kocarek Genetika aj Ludske telo, toto boli aj moje hlavne zdroje biologie ! :) A fakt sa z nich uplne super ucilo, ja som potom porovnavala tie nase slovenske ucebnice na genetiku a cloveka a zistovala som, ze ako su strasne strasne osekane. A inak na chemiu som mala tiez taky prehlad, ako ty uvadzas na fyziku. A fyziku som sa ucila z normalnych ucebnic ceskych, ktore boli uplne super napisane a seriozne ma nutili sa zamysliet nad tym, ci nechcem ist radsej studovat jadrovu fyziku :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ahoj Lienka, rada by som vedela ci mas este nejaku knihu? Rada by som odkupila, ak je to mozne. Dakujem.
    barthova.maria@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť