sobota 27. júna 2015

Moja príprava na prijímačky - časť prvá

Zdravím vás všetkých a teším sa, že čítate!
Mno, rozhodla som sa začať so sériou článkov o tom, ako som sa ja pripravovala na prijímačky. Možno sa niečomu priučíte, možno sa len pobavíte. Každopádne, mne robí veľkú radosť písať.
Najskôr som chcela začať článkom o učebniciach a všelijakých pomôckach, ktoré som používala, no keďže som u babičky a svoje učebnice tu nemám.... až nabudúce. Keď si tak teraz po sebe spätne čítam celý článok, vlastne ani neviem o čom konkrétne je, takže ho jednoducho môžete považovať za úvod obsahujúci pár všeobecných rád.



1. Choďte na gymnázium
Takže najskôr je asi potrebné, aby ste si urobili obraz o štartovacej čiare, z ktorej som začínala. Som tohtoročná maturantka z priemerného (a očividne slovenského :D) osemročného gymnázia. Moja bývalá škola nepatrila medzi hviezdne prírodovedecké gymnáziá, bol to obyčajný všeobecný "gympel" s kvalitou výuky niektorých predmetoch výbornou, v iných trochu pokrivkávajúcou. Asi ako všade. Ja sa teda na bývalú školu naozaj nesťažujem, dala mi dobré základy.

Čiže ponaučenie číslo jedna - ak chcete ísť na medicínu, najlepšie z gymnázia. Nie zo strednej zdravotníckej. Samozrejme, na stredných zdravotníckych školách je síce prax a nalepia sa na vás základy latinčiny, ale je tam okresaná výuka chémie a fyziky. A toto býva na prijímačkách kameň úrazu.  Nehovorím, že sa uchádzač, ktorý nie je z gymnázia nedostane na medicínu, to by bola hlúposť. Ale bude musieť vynaložiť oveľa väčšie úsilie.

2. Rada priamo od súdruha Lenina
"Učiť sa učiť sa učiť sa." Aspoň v niečom mal pravdu, že? Na našom pohodovom gymnáziu som patrila medzi premiantov, s jednotkami som v pohodičke plávala z jedného ročníka do druhého. Nakoniec mi ale tie jednotky boli na prijímačkách na medicínu na dve veci, všakže. Aby bolo jasno, o svojich známkach nepíšem, pretože sa chcem vychvaľovať. Píšem o nich aby ste vedeli, že som kvôli svojej honbe za nimi  mala z každého predmetu celkom fajn základy. 

Keby som sa napríklad v maturitnom ročníku rozhodla, rovnako dobre by som mohla ísť aj na právo - a to z jediného dôvodu - aj občiansku aj dejepis som sa celé roky poctivo učila, rovnako ako biológiu a fyziku. Ak teda ešte máte do finálneho rozhodnutia dva-tri roky, nepovedzte si "ja chcem ísť na medicínu, načo mi je dejepis" a nevykašlite sa naň. Je lepšie mať viac možností, aby ste aj na poslednú chvíľu mohli svoju budúcnosť znova zvážiť. Ale ak ste na druhej strane už v maturitnom ročníku, kašlite na všetko okrem prijímačiek, ak vám to tak vyhovuje. Tu už je flákanie dejepisu povolené.

3. Rozmyslite si dobre maturitné predmety
Prvý podstatný krok na mojej ceste bol, že som si v júni v septime zapísala semináre do maturitného ročníka - literárny seminár, seminár z fyziky, seminár z biológie a seminár z chémie.

Zapísanie si semináru z fyziky je s odstupom času najmúdrejší krok, aký som na ceste za medicínou urobila. Vážne!

Ja som teda bola neskutočne vďačná, že som si zapísala akurát seminár z fyziky, hoci som z nej nakoniec nešla maturovať (čo ma zasa celkom mrzelo). Preto by som rada všetkým uchádzačom udelila radu, aby nešli maturovať z chémie a biológie, ale vybrali si radšej kombináciu chémie a fyziky.

Dôvody:
a) Väčšina uchádzačov exceluje v chémií a biológií (minimálne týždeň pred prijímačkami). Fyziku skoro všetci mierne zanedbajú a stratia na nej najviac bodov. Tým pádom máte výhodu, ak sa ju poriadne naučíte!

b) Na prijímačkách vám stačí len stredoškolská fyzika. Nič viac, ale ani nič menej. Ak sa ju teda budete nútení poctivo sa naučiť kvôli maturite, na prijímačky máte vystarané.

c) Ak pôjdete maturovať z chémie a fyziky, nemusíte z biológie! A to je obrovské plus. Teraz všetci neveriaco pozeráte a rozmýšľate, či som sa zbláznila. Ale nezbláznila. Na maturite z biológie totiž vyžadujú z každého oboru priemerné vedomosti - niečo z genetiky, niečo z rastlín, z ekológie, živočíchov, ľudského tela... A na prijímačkách zasa nadpriemerné vedomosti o človeku, genetike, bunke. Či viete celý po*ratý systém húb, živočíchov alebo rastlín, nikoho netrápi. A ak ste Slováci, pri systémoch máte smolu, musíte sa naučiť ten český. Alebo sa na systémy môžete úplne vykašľať, ako ja :D
Moja pointa je, že z troch prijímačkových predmetov vás maturita pripraví z biológie najhoršie. Ak z nej pôjdete maturovať, naučíte sa plno vecí, ktoré nebudete potrebovať, ale aj tak sa budete musieť učiť ďalšie veci na prijímačky.

d) Ak ste leniví a učíte sa veci na poslednú chvíľu, verte tomu, že je ľahšie naučiť sa počas posledného týždňa pred prijímačkami nevyhnutné veci z biológie, ako všetky vzorce a teóriu z fyziky. (Odskúšané :D)

Ja som bola týždeň pred prijímačkami  teda NEKONEČNE vďačná za seminár, takže ak aj máte neprekonateľnú averziu z maturite z fyziky, dajte si aspoň ten seminár. Na našom gymnáziu bola úroveň fyziky vynikajúca, posledné štyri roky sme mali skvelú pani profesorku. Skúšala skoro na každej hodine, písomky boli  ťažké a v hodnotení bola neoblomná (čo nebolo naškodu, všetci makali ako blázni.)

Z biológie sme mali predmet aj seminár na výbornej úrovni, naozaj sa nemám na čo sťažovať. Iba ak na svoju nesmiernu ignoranciu počas rokov minulých - keďže som celé roky bola presvedčená, že nebudem doktorkou, učila som sa ju minimálne. Ale ak neviete biológiu, je to ten najmenší problém z prijímačkových predmetov.

Keďže som chémiu zanedbávala počas rokov minulých hádam ešte viac ako biológiu, na prvom seminári som bola poriadne vydesená - a to sme brali atóm. No a kvôli pocitu, že som z chémie najväčší nevzdelanec pod slnkom, som sa jej počas roka venovala najviac. Z anorganiky som si dokonca spravila asi sto strán ručne písaných poznámok. Pred organikou a biochémiou som sa našťastie spamätala a začala som sa pekne učiť z učebníc.

Z chémie som tiež mala doučovanie, s úžasnou medičkou Zuzkou. Keďže som ju našla cez internet, môžem prehlásiť, že som mala obrovské šťastie a tiež "za málo peňazí veľa muziky". Ale pozor! Ak si myslíte, že doučovanie alebo prípravné kurzy sú na to, aby vám niekto natlačil celé učivo do hlavy, škaredo sa prepočítate. Metabolické dráhy ani aminokyseliny vám samé od seba len tak do mozgu nenaskáču. Ja som mala doučovanie systémom, že som si vždy dohodnuté učivo predtým pozrela a Zuzky som sa pýtala na nezrovnalosti a riešili sme sporné otázky v modelovkách.

4. Motivácia, motivácia, motivácia
V podstate môžem zo svojich skúseností vyvodiť ďalšiu radu - snažte sa robiť všetko pre to, aby ste donútili samých seba učiť sa. Na pravidelnú prípravu ma nemotivovali len samotné prijímačky, tie sa v novembri zdali nekonečne ďaleko. Skôr mi pomáhali pravidelné písomky zo seminárov, porovnávanie sa s pripravenejším spolužiakom, čítanie medických blogov a fór, alebo pocit hanby, keď som na doučku nevedela nič a Zuzka sa snažila nedať najavo sklamanie. 

Keď ale máte pocit, že v daný deň nedokážete ťahať ani o sekundu viac a pri pohľade na ďalší vzorec vyskočíte z okna, kašlite na to a motivujte sa seriálom alebo knihou z lekárskeho prostredia. Tým si pripomeniete, prečo sa vlastne drvíte tie hnusné heterocykly. Pre mňa najlepšia motivačná knižka - Citadela od A.J. Cronina - niečo neskutočné...

Na prokrastináciu sú tiež vhodné medické blogy (ako môj, všakže :D). Ja som si mimoriadne zamilovala a stále milujem Bloncku, Allainilu a Jenommedika.
Blog Jenommedika sa dá vynikajúco použiť na vyliečenie syndrómu ružových okuliarov, Bloncka a Allanaila píšu skôr v optimistickom duchu a ich blogy sú prudko informatívne.

5. Neberte sa príliš vážne
Viem viem, ide o sny a chcete spasiť svet (alebo aspoň kúsok). Ale žiaden prehnaný stres a hysterické záchvaty - na to bude dosť času na medicíne. Prinajhoršom skúsite o rok, všakže? 
Mne sa teda učilo oveľa lepšie, keď už som bola zmierená s tým, že pôjdem na pedagogiku. :D Akoby opadol ten strašný tlak. Čo je vlastne ďalšia vec - nenechajte rodičov, kamarátov ani učiteľov, aby brali medicínu ako hotovú vec - verte tomu, že je toto fakt nepotrebujete. Na druhú stranu, ak vás motivuje ten tlak okolia, proti gustu žiaden dišputát.

To by bolo na dnes z mojich hviezdnych rád všetko. Nabudúce si povieme, z akých učebníc je dobreé sa učiť :)

P.S. Stále viem variť iba palacinky!!!






10 komentárov:

  1. Myslim, ze ses prave uspesne zaradila mezi moje nejoblibenejsi blogy spolu s temi, ktete zminujes v clanku :D
    A neboj, leto je jeste dlouhy. A kdyztak... palacinky se daji delat na stovky zpusobu ;D

    (Btw mam slovenstinu hrozne rada, ale pri spojeni "do mozgu" jsem se musela smat :D docela by mne zajmalo, jestli se taky smejete nejakym ceskym slovickum?:))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ach ach, som polichotená :D Ja medzi obľúbenými spolu s jenommedikom? Normálne sa červenám... Hej, to s palacinkami si vravím aj ja :D
      Ako, možno to nebude len slovenčinou - súhlasím že má rôzne divné obraty, ale niekedy to možno bude len tým že sa vyjadrujem vtipne len ja :D :D
      Na žiadne vtipné české slová si neviem práve spomenúť, ale to bude asi tým, že čítam veľa po česky. Najzaujímavejšie sa mi momentálne zdá hokynář - toľkokrát som to čítala a nevedela preložiť, že som to nakoniec vzdala a vygooglila si.

      Odstrániť
    2. Ach ach, som polichotená :D Ja medzi obľúbenými spolu s jenommedikom? Normálne sa červenám... Hej, to s palacinkami si vravím aj ja :D
      Ako, možno to nebude len slovenčinou - súhlasím že má rôzne divné obraty, ale niekedy to možno bude len tým že sa vyjadrujem vtipne len ja :D :D
      Na žiadne vtipné české slová si neviem práve spomenúť, ale to bude asi tým, že čítam veľa po česky. Najzaujímavejšie sa mi momentálne zdá hokynář - toľkokrát som to čítala a nevedela preložiť, že som to nakoniec vzdala a vygooglila si.

      Odstrániť
  2. parádny článok, našla som sa snáď vo všetkom :D ten tlak okolia je príšerný, a ani si ho nemusíš vyrobiť sama- keď všetci videli, koľko sa učím, brali to, že sa dostanem, tak trochu ako hotovú vec a to ma hnalo aspoň takým tým spôsobom "keď to nedám, budem vypadať ako idiot" :D každopádne bola tá neistota desná.. porovnávanie sa s pripravenejším spolužiakom- všetko sedí :D
    semináre sme mali do bodky rovnaké, s chémiou som bola na tom tiež rovnako- v septembri som nevedela zapísať poriadne ani valenčnú vrstvu, a nakoniec som si práve s chémiou bola kvôli všetkému tomu stresu a príprave najistejšia.. na seminári z fyziky sme my ale bohužiaľ celý rok nič nerobili a tak som to všetko musela hrotiť až po mature.. tož tu aj súhlasím sčasti s tou maturitou fyzika-chémia, ale tiež to záleží na človeku a hlavne na úrovni gymnázia.. mne sa napríklad myslím ľahšie hrotila tá fyzika, pretože som proste len neustále počítala a tým sa mi tie vzorečky zafixovali.. tých pár nutných vecičiek z teórie sa už potom s dobrou knižkou dalo zvládnuť.. neviem si sama predstaviť, že by som sa takto mala narýchlo šrotiť to kvantum informácií na biolu, tam mi tá maturita predsa len trochu pomohla.. ale možno na to pozerám inak hlavne kvôli tomu, že u nás boli základy z týchto prírodovedných predmetov naozaj slabučké.. :) takže je to asi dosť individuálne..
    a vďaka za tip na knižku! :) treba tú motiváciu zbierať kým sa dá, lebo potom to pôjde asi čoraz ťažšie :D
    veľa šťastia! do budúceho roku, do blogovania, aj v kuchyni :D :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Každému predsa len sedí niečo iné s tými seminármi a určite sa thodneme že veľa závisí od učiteľky. Čo sa týka tlaku okolia, za mňa to vyriešila mama. Napriek mojim početným prosbám oznámila celému okoliu a všetkým známym, na ktorých si vedela spomenúť - "Áno, naša Lienka sa chystá na medicínu..." A všetci sa ma stále vypytovali ako som na tom s prípravou a mne zakaždým prišlo zle :D
      Aspoňže som si nespravila hanbu a nevyzerala ako idiot - ako vravíš :D :D
      A knižku si určite prečítaj! Ja si ju asi dám ešte raz teraz cez prázdniny, aby som si pri drtení latiny a anatómie pripomenula, prečo to vlastne robím...

      Odstrániť
    2. Každému predsa len sedí niečo iné s tými seminármi a určite sa thodneme že veľa závisí od učiteľky. Čo sa týka tlaku okolia, za mňa to vyriešila mama. Napriek mojim početným prosbám oznámila celému okoliu a všetkým známym, na ktorých si vedela spomenúť - "Áno, naša Lienka sa chystá na medicínu..." A všetci sa ma stále vypytovali ako som na tom s prípravou a mne zakaždým prišlo zle :D
      Aspoňže som si nespravila hanbu a nevyzerala ako idiot - ako vravíš :D :D
      A knižku si určite prečítaj! Ja si ju asi dám ešte raz teraz cez prázdniny, aby som si pri drtení latiny a anatómie pripomenula, prečo to vlastne robím...

      Odstrániť
  3. Co to trepes za somariny? Vsak na prijmackach ti treba BIO + CHE, a V Cechach fyzika, Co ti fyzika pomoze ze ked nebudes mat sajnu z biologie?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čo píšem sa týka prijímačiek do Čiech a predovšetkým 2.LF. Ak sa ti nepáči čo trepem za somariny, nech sa páči do piče z mojho blogu, miláčik.

      Odstrániť
  4. Prosíííím nevieš kde nájdem tie témy na pohovor? ďakujem krásne a inaak super blog <3

    OdpovedaťOdstrániť
  5. môžem chodiť na prípravný kurz ten čo je jeden krát za mesiac aj keď som len tretiačka na gymnáziu? ďakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť