sobota 28. januára 2017

Skutky milosrdenstva

No viete ako to chodí... Dlho nič nenapíšete, lebo máte pocit, že sa topíte v sračkách a na blog nemáte čas, potom príde skúškové, zistíte že tie sračky sú ešte hlbšie a nechutnejšie ako ste si pôvodne mysleli, tak na všetko rezignujete a rozhodnete sa na študovni otravovať slušných ľudí čo sa učia a ťukať tam ako ďateľ do počítača. Veru tak.

No a inšpiráciu na tento článok mi poskytol Boh osobne. Nebojte, ešte pod vplyvom všetkých tých kofeínových tabliet nemám halucinácie. Radu mi vlastne poskytla Biblia, ktorú som minule v snahe nájsť povzbudenie otvorila práve na svojej obľúbenej strane s blahoslavenstvami.


"Blahoslavení chudobní v duchu, lebo ich je nebeské kráľovstvo." 
Blahoslavení plačúci, lebo oni budú potešení. 
Blahoslavení tichí, lebo oni budú dedičmi zeme. 
Blahoslavení lační a smädní po spravodlivosti, lebo oni budú nasýtení. 
Blahoslavení milosrdní, lebo oni dosiahnu milosrdenstvo. 
Blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha. 
Blahoslavení tí, čo šíria pokoj, lebo ich budú volať Božími synmi. 
Blahoslavení prenasledovaní pre spravodlivosť lebo ich je nebeské kráľovstvo. 
Blahoslavení ste, keď vás budú pre mňa potupovať a prenasledovať a všetko zlé na vás nepravdivo hovoriť; radujte sa a jasajte, lebo máte hojnú odmenu v nebi."

Väčšinou sa pred skúškou utešujem tým "blahoslavení plačúci" a "blahoslavení chudobní v duchu". Hoci mi je jasné, že Ježiš myslel plačúcich kvôli vážnym dôvodom a chudobná v duchu fakt nie som (dúfam), iba lenivá. Každopádne, pri poslednom čítaní mi udrelo do očí práve "blahoslavení milosrdní". A uvedomila som si, koľko dobrých skutkov na mne spolužiaci v poslednej dobe spáchali. Až ma to zahanbilo.

A rozhodla som sa zhrnúť všetky poďakovania, ktoré ma napadnú, do jedného článku. A zároveň tým demonštrovať, ako teda majú vyzerať skutky milosrdenstva podľa Katolíckej cirkvi. 


Skutky telesného milosrdenstva: 


1. Hladných kŕmiť

No na prvom mieste Lapinka, samozrejme. Sústredenie, s akým sa venuje môjmu kŕmeniu je priam neskutočné. Pripomína mi, že mám jesť aj keď som v strese, stále mi nosí koláče a čo sa týka stravovania, správa sa ako moja druhá mama. A rovnako ako u mamy, žiadne protesty mi nepomôžu. 

"Lienka, jedla si?"

"Prídem za tebou na kolej a prinesiem ti koláč, dobre?"
"Nechceš prísť v sobotu na obed? Budem variť."
"Tu máš Lienka, niečo som ti upiekla."
"Idem do Billy, nepotrebuješ niečo?"
"Máš radšej karamel alebo čokoládu?"
"Neblázni a zjedz to, mne to predsa robí radosť."

A nielen Lapinka. Vegánôčka sa raz kvôli mne dokonca vzdala mrkvy, keď som len tak mimochodom spomenula, že som od stresu nič celý deň nejedla. A to je niečo, priatelia.


2. Smädných napájať

Tu ma napadá skôr to, ako nikto z nás nie je neochotný zaplatiť kamarátovi panáka alebo pivo, keď má dotyčný hlboko do kapsy, alebo si zabudol peňaženku... A čo sa mňa týka, káva alebo energeťák nikdy nie sú výlučným vlastníctvom majiteľa, keď som nablízku. :D

3. Nahých odievať 
O vzájomnom požičiavaní vecí na koleji sa snáď nemusím rozkecávať. V tomto celkom bodujem aj ja, vďaka širokej palete lodičiek a šiat, ktoré vlastním. Ale viete koľko svetrov mi už bolo požičaných, keď mi bola zima? Strašne veľa. Dva z nich čakajú doma vyprané, aby sa vrátili majiteľkám, len na ne vždy zabudnem. A od Lapinky som minule dostala blúzku len preto, že na nej boli lienky (berušky!) a pripomenulo jej to mňa.

4. Pocestných sa ujať
Keď som  pred začiatkom zimného semestra potrebovala v Prahe kvôli zápočtu niekde týždeň spávať a nemala som letné ubytovanie, tri kamarátky sa ponúkli, že môžem bývať u nich na izbe. Prikladám nádherný odkaz, ktorý mi jedna z nich nechala na stole, neuveriteľne ma vtedy pozdvihol na duchu.

"Čauko Lienka, tak nech sa ti u mňa pekne žije, čo je moje je teraz aj tvoje, čiže: Kľudne si požič rifle, spapaj biely jogurt, čo je v chladničke, sprav a osláv histolu, opi sa. A ak niečo ovraciaš, mop je na balkóne. Polej mi prosím kvety. Tak držím palce na zápočet."

5. Väzňov vykupovať
Tento skutok milosrdenstva mi zatiaľ nikto poskytovať nemusel, ale ak za mňa bude treba niekedy zložiť kauciu, niekto sa určite obetuje. A hneď vás budem informovať.

6. Chorých navštevovať
Moja imunita je výsmech všetkým imunitám na svete, takže bývam v Prahe dosť často nemocná. Neprekonateľné je  Kuriatko, ktoré so sebou vláči lahodný mix Panadolu a Ibalginu a vždy mi ich ochotne poskytne. Tiež Maličká sa o mňa pekne starala, keď som na letnom kurze chytila virózu. A naposledy keď som bola chorá ma boli obaja ešte s Flegmošom navštíviť a doniesli mi bielu čokoládu.

7. Mŕtvych pochovávať
No, to zatiaľ nebolo treba, ale keď ma po ďalšej neúspešnej skúške nájdu rozpleštenú pod oknom ako palacinku, som si istá, že sa o to niekto postará. :D


Skutky duchovného milosrdentva:

1. Hriešnikov napomínať
Pravé priateľstvo je aj o tom, že sa nebojíte tomu druhému vstupovať druhému do svedomia. Vždy si hrozne vážim, keď nejaký spolužiak s trochou rozpakov prehodí niečo ako:

"Lienočka, nič v zlom, ale mala by si sa trochu viac učiť."
"Prosím ťa vole, uč sa aspoň spolovice tak, ako by sa medik učiť mal."
"Myslím, že ísť piť dva dni pred zápočtom nie je úplne šťastný nápad, uč sa radšej."

Alebo s citeľne nižšou až žiadnou dávkou rozpakov:

"Kokote, uč se!"
"Ak sa nebudeš učiť, vylejú ťa a to ma fakt naserie..!"

Posledné sú od mojej obľúbenej mrchy. Pre tento blog vlastne bude Mrcha s veľkým M, pretože si túto prezývku zaslúži, a myslím, že si na tom celkom zakladá.

2. Nevedomých vyučovať
Toto by si normálne zaslúžilo svoj vlastný článok...
Keby som mala porátať, koľkorát sa mi niekto ponúkol, že mi niečo vysvetlí, alebo začal proste bez požiadania vysvetľovať, asi by som sa nedorátala. Alebo mi dal okopírovať poznámky. Alebo opísať test.

Bez akéhokoľvek preháňania môžem povedať, že každý človek z kruhu ma už niečo učil minimálne tak trikát. A to nerátam ľudí mimo kruh. Zoznam nedávnych zásluh:
Vďaka Mrche, ktorá sa so mnou učila vyše päť hodín v kuse a pritom mi simultánne nadávala do idiotov, som dala zápočet z biológie. Za priebežné skúšanie z histológie vďačím Geniálnej Východniarke, Zrzke a Veľkej kapiláre. Za príklady z biochémie pripíšem zásluhy Vegánôčke, Tanečnici a Maličkej. Pár priebežných testov z biológie patrí Zrzke a Kuriatku. BFF (ja viem, som basic white bitch) a Lapinke vďačím za také množstvo, že sa mi nechce robiť ani zoznam. A to ešte nehovorím o Trollovi, ktorý spolu so mnou ide obetovať svoj voľný čas na oltár histológie. :D

Dúfam, že sa všetci spoznali a ak som niekoho zabudla, hlboko sa ospravedlňujem, už sa v tom proste strácam. 

3. Pochybujúcim dobre radiť
Posledný semester veľmi zvažujem, či je medicína pre mňa naozaj to pravé. A koľko uistení som odvtedy dostala je neskutočné. Aj od ľudí, ktorých poznám skôr z videnia.

Veľké ako napríklad: "Budeš dobrá doktorka, nevzdávaj to." Ale aj malé, ktoré pomôžu ešte viac. "Máš na to, ten test určite zvládneš." 

4. Zarmútených tešiť
Vždy keď som na dne, okolo mňa je plno náručí nachystaných na objatie a rúk s pripravenými kapesníkmi. Alebo svařákom. Alebo čokoládou. Alebo cigaretami (Mrcha!).

5. Krivdu trpezlivo znášať
Okrem spolubývajúcej, ktorá odovzdane znáša, že si neustále požičiavam jej misku na ovsenú kašu, ma nič nenapadá. Ale aj náhodou niekomu krivdím, len sa ozvite, decká. :D

6. Ubližujúcim odpúšťať
Je jedna vec, čo som som fakt masívne dojebala, a nerada to rozoberám. Ale všetci kamaráti zo školy mi odpustili ani okom nemihli. Na to nikdy nezabudnem.

7. Za živých a mŕtvych sa modliť
Kuriatko, Lapinka, Mrcha, Zrzka... Minimálne o týchto viem, že ma pri svojich pokecoch s Bohom spomínali. Kuriatko sa modlilo dokonca za jeden z mojich zápočtov, keď bolo s kamarátom v Ríme. Na hrobe môjho obľúbeného svätca. A keďže je svätý Filip Neri patrónom humoru, zápočet mi síce vyšiel, ale bola to groteska od začiatku do konca.

Ako si tak po sebe spätne čítam článok, som hrozne dojatá a vďačná a zároveň sa cítim trošku neschopne. A budem sa vám to zo všetkých síl snažiť oplatiť.







P.S. Ak niekoho bavia moje výmysly, mám novo založenú fb stránku - Medička Lienka. Tak omrknite.


12 komentárov:

  1. Ahoj, pekný článok :) držím palce na skúškach

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! A že budem potrebovať všetky palce... :D

      Odstrániť
  2. Zlato, tohle mne úplně dojalo, opravdu. <3
    Ale zas nepřeháněj, tolik toho nebylo. :-)) A navíc jsi to ty, kdo si vždycky najde chvíli na zlepšení nálady, když to ostatní potřebují, v tomhle budeš jako doktorka bezkonkurenční. :-) A všechno zvládneš! Co bychom tu bez tebe asi tak dělali? :-) :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale pššt, ty si fakt asi ten najhodnejší človek akého som kedy stretla :D

      Odstrániť
  3. á!! :) super, fakt jo, otváraj Bibliu častejšie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem:)
      už sa kamarát smial že postrácam čitateľov, najprv dlho dlho nič a potom "tvrdo kresťanský" článok. :D

      Odstrániť
  4. Ty jsi prostě boží! U každýho článku umírám :D Jen by jich mohlo být víc :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada, a sľubujem že sa polepším! (hneď po skúškovom :D)

      Odstrániť
  5. Ahoj 😊 Velmi sa tesim stale ak si možem prečítať nejaký ten članok od teba. Pravdu ti poviem ono ja si tak stale poviem ze ma to nemotivuje a ze to potom nieje strata času strávená na PC 😄 Som v maturitnom ročníku a velmi som sa chcela dostať na 2.lf, aj ked som poslala prihlášku ono ja mam uz pocit ze to nejako nestíham. Ale tvoje články su super naozaj aj sa pobavím a tíško závidím 😄

    OdpovedaťOdstrániť